Rabu, 11 Mac 2009

Wanita dan fesyen


Daily Qoutes:


"Once you accept the fact that you're not perfect, then you develop some confidence"
-Rosalynn Carter-


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,WANITA dan fesyen begitu sinonim, tanpanya penampilan diri tidak lengkap. Pemilihan fesyen bersesuain dengan imej menjadikan penampilan lebih menyerlah. Begitu banyak jenama dan warna untuk dipilih di pasaran tetapi kadangkala sukar mencari yang sesuai dengan imej dan keperibadian.

Apabila sebut fesyen kebiasaanya kita akan kaitkan dengan wanita yang tidak bertudung. Sebagai contoh wanita tidak bertudung boleh mengenakan fesyen pelbagai baju, beg tangan, kasut sehinggalah fesyen rambut. Setiap pilihan aksesori pula menjadi pelegkap gaya, pilihan sedondon warna pakaian, kasut dan beg tangan. Gabungan dua atau tiga warna akan memberi lebih impak jika pandai mengenakannya.

Kini keadaan telah berubah, pasaran menawarkan pelbagai pilihan gaya dari hujung rambut ke hujung kaki, tampil pelbagai butik-butik pakaian, tudung, aksesori dan kelas-kelas grooming, dan make-up bagi memenuhi permintaan. Butik busana muslimah juga turut memberi pilihan yang berpatutan sehingga esklusif.

Saya lihat wanita bertudung juga sudah pandai mengenakan warna pakaian, beg tangan dan kasut serta tambahan aksesori seperti cermin mata hitam, rantai serta tali pinggang. Namun saya masih berpegang dengan prinsip "less is more". Namun, bagi pemilik bertudung haruslah pandai membuat pilihan jenis tudung dan warna amat penting bagi menampakkan pemiliknya bergaya anggun. Saya berpendapat untuk nampak cantik tidak perlu mengenakan jenama baju berjenama Channel atau beg tangan berjenama Guess dan mengenakan kasut berjenama Shuz serta tampil bercermin mata Dior. Cukup dengan gaya busana yang longgar dan berseluar serta bertudung dengan rona tudung sedondon, dan mengenakan hand beg dan kasut yang sedondon (tidak sedondon pun nampak cantik jika kene dengan aksesori lain)dan hasilnya 'you look gorgeous'. Nanti kita diskas tentang fesyen-fesyen yang sesuai dengan muslimah yang trendy.


Bobbi Brown Makeup Manual: For Everyone from Beginner to ProSPANX Higher Power High-Waisted Mid-Thigh Shaper 032

3 ulasan:

 1. aya berpuas hati atas artikelnya yang keren ini..kalau untuk tips kaos kaki muslimah yang keren dan bermanfaat diman ya...
  puya info gak...

  BalasPadam
 2. "thanks ya, isi artikelnya keren.
  bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
  oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke toko kaos kaki muslimah berkualitas dan banyak pilihannya..
  Trims :)

  BalasPadam
 3. salam kenal...
  terima kasih ya telah mau berbagi tips yang menarik ini....dan membantu sekali untuk menata penampilan..
  dan untuk tampil cantik, juga dibutuhkan sedikit aksesoris..misalnya kaos kaki wanita dengan motif cantik untuk penampilan kamu juga bisa dipakai...
  semoga makin banyak pengunjung blognya ya..

  BalasPadam